Over Willem H. Molenaar moeten wij - tenminste, als het gaat om zijn publicaties - helaas kort zijn. In de loop van enkele tientallen jaren schreef hij verschillende historisch getinte werken. Van korte verhalen (o.a. Stille Wateren) tot een toneelstuk (Annenka of Het Recht Van De Eerste Nacht) en een filmscenario (Wichelnet of Oude Veenen). Tot uitgave, laat staan uitvoering of opvoering van zijn pennevruchten kwam het echter nooit. Altijd stelde hij zichzelf in de schaduw van zijn vader, een jonggestorven leraar geschiedenis, en zijn vroegere klasgenoot, tegenwoordige buurtgenoot en tafeltennismaat, de historicus en voorheen ook slavist Wim Coster. Helemaal nadat deze studeerkamerfiguur was gepromoveerd op een proefschrift over een Overijsselse baron, die wel eens op klompen liep. 

Willem H. heeft zich tot nu toe veiligheidshalve en omwille van de pecuniae toch maar gehouden bij zijn uiteindelijke beroep van marketeer. Het laatste zetje kon of durfde hij zijn lang verhoopte schrijverschap nooit te geven.
Wel ziet hij voortdurend het wenkend perspectief van tegenwoordige succesauteurs, waarvan hij de namen om marketingtechnische redenen niet wil noemen. En sinds Wim Coster - hoewel niet jong en ook niet langer blond - aan de weg timmert met zijn boek De barones en de dominee. Een verboden liefde in de negentiende eeuw, schat Molenaar - zijn tegenwoordige beroep en zijn vermeend schrijftalent indachtig - ook de eigen kansen hoog in. Niet in de non-fictie, zoals dat heet, maar gewoon door er lekker op los te fantaseren. Pure fictie dus; hoewel, stelt hij, waarom zou je je niet laten inspireren door historische feiten of gebeurtenissen?
Ergens eind volgend jaar wil hij in de winkel liggen. Ook in zijn tegenwoordige woonplaats Blalo.
We gaan het zien!
Of niet.

PS!
Inmiddels heeft Willem H. Molenaar, samen met regisseur Frans Leenderts, wel een theaterversie geschreven naar het boek
De barones en de dominee van Wim Coster. Het stuk werd door theatergroep Suus in de tweede helft van oktober acht keer uitgevoerd, iedere keer voor een uitverkocht huis van 200 man en vrouw publiek. Het begin is er!